Hva er Kiropraktikk?

06.12.2022

Begynnelsen av Kiropraktikken startet på slutten av 1800-tallet da Daniel David Palmer utførte en ryggjustering på en vaktmester som fikk tilbake hørselen sin. I etterkant utviklet han den første teorien innen Kiropraktikken ved å se en sammenheng mellom ryggsøylen og nervesystemet.

Dagens kiropraktikk går ut på å undersøke, diagnostisere, behandle og forebygge feilfunksjoner i muskler, nerver og skjelett. Selve ordet kiropraktikk betyr "å utføre med hånd" og det er en viktig del av behandlingen. Det er fordi behandlingen ofte består av spesielle håndgrep for å gjenopprette normal funksjon i spesifikke ledd. Disse manipulasjonene utføres raskt, og med så liten kraft som mulig.

I Norge er Kiropraktoren offentlig autorisert helsepersonell med spesialkompetanse på muskel- og skjelettplager. Som pasient kan du få time uten henvisning og du kan forvente å bli fulgt opp med utredning, behandling og forebygging av plagene dine. Manipulasjonen et kun et av mange tiltak som benyttes av kiropraktorer. Behandlingen tilpasses ut fra den enkelte pasientens alder, sykehistorie, symptomer og tidligere effekt av behandling. Du kan også forvente muskulære bløtvevsbehandlinger og tilpassede øvelser, samt råd og veiledning som du kan benytte deg av i hverdagen. 


I tillegg til dette kan Kiropraktorer:

  • henvise pasienter videre til legespesialist, fysioterapi eller bildediagnostisk undersøkelse som røntgen, MR og CT

  • sykemelde pasienter i opptil 12 uker