Plantar Fascitt - hælsmerter

27.04.2023

Opplever du smerter i hælen om morgenen? Da kan det hende du har Plantar Fascitt! 

Under foten har vi en bindevevsplate som kalles plantarfascia. Den strekker seg fra foran hælbenet og brer seg ut i vifteform mot tærne. Plantar Fascitt er en tilstand hvor feste til hælbenet er overbelastet og irritert. 

Symptomer 

Smertene er under foten, med det ømmeste punktet rett foran hælbenet. Smertene er ofte stikkende spesielt om morgenen og ved de første stegene etter hvile.  

Årsak 

Vanligvis teknikk som fører til overbelastning av fotens lengdebue. Det kan komme av langvarig ståing og ved mye gåing eller løping på hardt underlag. Det kan også være for brå økning i belastning eller pga manglende støtte for overpronasjon. Løpere og personer som er overvektige eller i for lite aktivitet, er mer utsatte.

Behandling 

Endre treningsopplegg. Det er viktig med avlasting før du styrker fotens muskulatur. Tøy bakside legg og fotbue. Bruk en tennisball og rull over den med foten flere ganger om dagen. Bytt sko til noen med stivere hælkappe og god støtdemping. Eventuelt avlastende innlegg under hælen. Dersom dette ikke hjelper er det lurt å ta kontakt med en fysioterapeut eller kiropraktor som kan gi deg sjokkbølgebehandling og tilrettelagte øvelser.