Skoliose
Skoliose betyr at man har en skjevhet i ryggen. Er den stor nok, så kan den påvirke både utvikling og funksjon av hjerte, lunger og brystkassen. Uten behandling så kan barnets helse bli betydelig redusert. Derfor er det viktig å være obs på om det oppstår en skjevhet hos barnet ditt, og oppsøke kvalifiserte helsepersonell i en tidlig alder.
Hva kan jeg som forelder gjøre?
I et barns utvikling, så er den viktigste rollen deres å følge med. De kan være klumsete, henge etter på skolen eller ha konsentrasjonsvansker. Kroppen skal være symmetrisk fra side til side, og det samme gjelder skulderbladene og hoftene. I et øyeblikk kan det være likt, men det kan fort endre seg siden barnet fortsatt vokser. Det er viktig å følge med over tid. Hvis det fortsetter å henge igjen, kan det være lurt å oppsøke kvalifiserte helsepersonell som kan ta objektive undersøkelser.
Når er behandling aktuelt?
De fleste barn og ungdommer med skjev rygg har bare en mild skjevhet. Da er det kun oppfølging og kontroller som er nødvendig for å sørge for at skjevheten ikke øker. Utviklingen av skjevheten foregår mest i perioden hvor barnet vokser. Derfor er viktig å følge med i en tidlig alder for når skjelettet er ferdig utvokst, så reduseres skjevhetsutviklingen betydelig.
Hvis skjevheten er mindre enn 20 grader så anbefales kun observasjon. Er barnet fortsatt i en alder hvor det vokser, så bør regelmessige kontroller med 3-6 måneders mellomrom være nok, og skulle det vise seg at skjevheten øker så kan det være nødvendig med korsett eller operasjon.
Det er viktig at ved mistanke om skjevhet så bør egen fastlege kontaktes. Barn under 10 år som har fått diagnosen skoliose skal deretter henvises til vurdering ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Hva kan man gjøre på egenhånd?
1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og pesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening er ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.
2. Triggerpunkt/massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste - de finnes i forskjellige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. De får du tak i på sportsbutikker og biltema.
3. Manuell behandling/massasje kan være aktuelt for de med smerter eller plager i muskel og skjelettsystemet som følge av skjevheten. Det kan være lurt med regelmessig oppfølging av helsepersonell for å avdekke en eventuell progresjon av kurven. Behandlingen vil sjelden kunne korrigere de oppståtte skjevhetene, men hensikten med behandlingen er å lindre smerter og ubehag, samt å unngå at tilstanden forverrer seg.
Vi er her for deg!
Ring oss på 69 39 84 45 eller bestill time online her.